Page 1 of 1

Squealing alpha

PostPosted: Mon Oct 28, 2013 3:06 pm
by davehayden
I ordered a Mixtape Alpha board from OSHPark (looks great in purple and gold!) and put it together this morning without much trouble. The mixtape.hex flashed and verified via avrdude without any problem. When I power it up, though, it screams at around 3800 Hz, just ear-splitting. I tried mixtape_avr_new.hex instead and it's even worse. The buttons react as expected, and they change the noise it's making (usually louder and more painful), but it's always got that 3800 Hz tone going.

Any thoughts?

Re: Squealing alpha

PostPosted: Mon Oct 28, 2013 6:58 pm
by guest
did you set the fuses? im betting the CK/8 fuse hasnt been cleared. there are a few other fuses that need setting as well, you should take a look at the top of the .asm file for the correct fuse settings. awesome job, by the way. and definitely use the new_experimental.hex.

Re: Squealing alpha

PostPosted: Tue Oct 29, 2013 11:24 am
by davehayden
That was it! Thanks so much! We'll be putting the other 2 boards together tomorrow at our local hackerspace open night, really glad to have this sorted before then. My hope is we can get some visual artists interested in doing custom art for a second batch.

Here's how they came out:
mta1.jpg
mta1.jpg (38.15 KiB) Viewed 52011 times

mta2.jpg
mta2.jpg (34.47 KiB) Viewed 52011 times


I don't see new_experimental.hex in the files section on the wiki. Is that the same as mixtape_avr_new?

Thanks again for the help, and bigger thanks for making this open source! I can't wait to start poking at the code and figure out how this thing works. :)

Re: Squealing alpha

PostPosted: Tue Oct 29, 2013 11:37 am
by guest
yeah, i changed the name on the link so it would be less confusing. its the V2.0 files.

the mixtape looks great. be sure to clean the board really well, as the flux can make it work poorly. also, if you end up doing another run, you may want to tent your vias, as it gives the surface a cleaner look. did you make those straight from the gerber files? or did you rerun the gerbers from the eagle files?

Re: Squealing alpha

PostPosted: Tue Oct 29, 2013 3:00 pm
by davehayden
I made a couple of tweaks in Eagle—used a different battery clip I had laying around, and changed the ISP header for pogo pins.

Good point about the vias, thanks!